Voor 18:00 besteld, vandaag verzonden!
A+ Kwaliteit onderdelen
Persoonlijke service
9,3 Klantwaardering
Verschil CR2032 en CR2025

Verschil CR2032 en CR2025

14-01-2019

Er zijn heel wat apparaten in huis die werken op batterijen. Maar niet alles werkt op eenzelfde type batterij, er bestaan namelijk veel merken en modellen. De knoopcelbatterij is schijfvormig en wordt vooral gebruikt voor draagbare elektronische apparaten. Dan hebben we het over horloges, rekenmachines, speelgoed en zelfs hoorapparaten. De batterij zelf is dus klein en heeft de vorm van een knoop. Het deksel van de batterijcel is verbonden met de minipool en de behuizing met de pluspool.

Een van de meest bekende modellen zijn CR2025 en CR2032. Ze lijken erg hard op mekaar en toch zijn er verschillen op te merken. Welke dat precies zijn ontdek je in volgend artikel.

Welke modellen bestaan er?

Ben je op zoek naar een batterij, dan kan het een lange zoektocht worden. Er zijn heel wat verschillende types met elk hun eigenschappen. Een knoopcelbatterij kopen heeft ook wat onderzoek nodig, zeker als je op zoek bent naar een bepaald type. Het is wel zo dat ieder merk beide types CR2032 en 2025 aanbiedt. Je kan ze elk van een ander merk kopen. Ze zijn dan ook de meest verkochte knoopcelbatterijen. In het volgende stuk leggen we de verschillen uit tussen beide types.

CR2032

Veel bronnen zeggen dat model CR2032 de meest gebruikte knoopcel ter wereld is. De letters en cijfers zijn trouwens niet zomaar gekozen, alles heeft een betekenis. De eerste letter (C) geeft weer waaruit de knoopcelbatterij is vervaardigd. De C staat hier voor Lithium-Mangaan. De daaropvolgende letter (R) staat voor de vorm van de batterij. En dat is in dit geval ontegensprekelijk rond.

De twee cijfers die erop volgen staan voor de diameter die in millimeters wordt weergegeven. De hoogte wordt in 1/10 e van een millimeter weergegeven. Een knoopcelbatterij, type CR2032 heeft een diameter van 20 millimeter en een hoogte van 3,2 millimeter.

Nog andere kenmerken zijn niet meteen uit de naam te halen, maar wel handig om te weten. Er is een nominale spanning van 3 volt met een maximale spanning van 3,7 volt in een onbelaste toestand. Het gewicht van een CR2032 is 3 gram en heeft een totale capaciteit van 220 mAh.

CR2025

Met bovenstaande informatie kan je al heel wat afleiden om de juiste gegevens te krijgen van een CR2025 knoopcelbatterij. Zoals je merkt zijn de twee letters en de eerste twee cijfers gelijk. Dus ook hier hebben we te maken met een Lithium-Mangaan materiaal en ook de ronde vorm is hetzelfde. Als we naar de diameter kijken, dan is die hetzelfde. Dus ook 20 millimeter.

Het verschil zit duidelijk in de laatste twee cijfers. Een CR2025 heeft een hoogte van 2,5 millimeter. Wat een verschil is van 0,7 millimeter met de CR2032 knoopcelbatterij. Dit type is dus duidelijk dunner en dat heeft rechtstreeks gevolgen van de knoopcelbatterij.

Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt zal je dus goed moeten kijken welk type batterij je nodig hebt. Ook al zijn de verschillen zo miniem, het maakt het belangrijk genoeg zodat een knoopcelbatterij precies past. Kijk dus goed naar wat de fabrikant van het apparaat vermeld in de technische fiche, is er een CR3032 of CR2025 nodig?




Gerelateerde producten