Ben je op zoek naar een nieuw horloge, dan weet je waarschijnlijk dat ze allemaal elektrisch werken. Er is dus een batterij nodig om het uur weer te geven. De tijden van vroeger zijn op dat vlak al lang voorbij, waar je een horloge met opwindmechaniek gaande kon houden.
Als er een batterij nodig is voor het horloge, dan weet je dat die batterij ooit leeg zal geraken. En daarop volgt dat je het horloge van de batterij moet vervangen. Je kan hiervoor naar de winkel gaan of het gewoon zelf doen, dan kost het je helemaal niets. Het horloge moet dan niet in de winkel blijven ter reparatie. En trouwens: het is best makkelijk om een batterij te vervangen van een horloge. Het neemt niet veel tijd in beslag en met het volgende stappenplan weet je meteen wat je moet doen.
Het binnenwerk van een horloge zit ingewikkeld in mekaar en daar blijf je beter af. Dit wil echter niet zeggen dat je niet zelf een horloge batterij kan vervangen. Het ene horloge is de andere niet op dat vlak, dus per model moet je bekijken hoe moeilijk dit is. Maar ook bij een moeilijk horloge model kan je nog steeds zelf aan de slag om de batterij te vervangen. Zorg er dan wel voor dat je een duidelijke handleiding hebt. Lees deze eerst grondig door alvorens te beginnen. Dan weet je precies wat er moet gebeuren en kom je niet voor verrassingen te staan. Ook het juiste gereedschap is nodig om de batterij te vervangen.
Heb je de knoop doorgehakt en besloten om zelf de horloge batterij te vervangen? Let dan goed op de volgende punten. Een eerste belangrijk punt is dat je stof en vuil moet vermijden. Het binnenwerk van het horloge is namelijk gevoelig aan deze zaken, ze mogen dus niet met mekaar in aanraking komen. Je wil trouwens ook niet dat er een haartje of stof tussen het glas en de wijzerplaat terecht komt. Let er goed op dat de buitenkant van het horloge helemaal proper is en werk in een stofvrij omgeving om de batterij te vervangen.
De batterij van een horloge vervangen is dus zeker mogelijk. Maar zorg er voor dat je eerst de juiste batterij in huis haalt. Horloges werken vaak op knoopcelbatterijen. Deze zijn plat en hebben een knoopvorm. Je zal merken dat ze vrij klein zijn, want ze moeten dan ook in een horloge passen. Een knoopcelbatterij heeft een combinatie van letters en cijfers om het type te bepalen. Aan deze gegevens weet je snel welke je nodig hebt. De letters staan voor het materiaal waaruit de batterij is gemaakt. De cijfers geven de diameter en de dikte weer van de knoopcelbatterij.
De meest gebruikte types knoopcelbatterij zijn: